“La Fête de l’oranger” at le Bar sur Loup
The "Fête de l'oranger" at Bar sur Loup, a very pretty traditional festival to start spring on the Côte d'Azur.
Created now a quarter of a century ago, the Orange Blossom Festival of Bar sur Loup, our village and therefore the one where we have our holiday cottages near Cannes www.locations-06.fr, puts the spotlight every year on this beautiful orange fruit with bitter flavours which constitutes the DNA of our village.
Every Easter Monday, the appointment is given. The village is transforming, going from a small, somewhat dormitory village on the outskirts of the city of Grasse to a meeting place for a one-day party.
That day, the city of orange trees adorns itself with its most beautiful orange-colored clothes. the tone is set, the party will be lively and colorful!
A large craft market, all day long, will await visitors in the squares and streets of the village.
Cooperage workshop, still distillation, farm animals, column cutting, dry stone wall construction demonstrations, wanderings, brass bands, guided tour of the village, music and theater will await visitors throughout the day.
Every year since always, I like to admire the Giorsetti brothers who, dressed in the style of the old days, offer the walker an idea of how the famous orange peel ribbons were made. I also like to relive a little of these ancient times of Provence thanks to the ecomuseum renewed and improved each year by my friend Jean Paul Destrehem.
Catholic families bring cakes to the catechists’ stand which will be sold on an orange theme, while a jury will try to determine the best orange wine, our local aperitif, and the best jam. Not to mention the stand and the activities of the parents of the local school and all the small artisans who offer us their treasures.
Chaque année Mme Francoise Gras, responsable de la parfumerie Jehanne Rigaud du Bar sur Loup, nous propose ses créations parfumées, La Maison Venturini nous régale des meilleures fougassettes de Grasse tandis que d’autres nous proposent de la socca, des bijoux fait maison, des biscuits artisanaux, des herbes, des habits artisanaux, des huiles essentielles ou les girouettes en fer martelées de Francis Quaranta, etc.
Et cette année 2022, pour la première année, notre famille y tenait un stand🙂.
En effet notre fils Guilhem Codera est devenu Paysan transformateur et a créé TERROIR-06. Notre famille, dont les parents et grands-parents furent paysans, était donc là à tenir un stand.
Baptiste, le frère de Guilhem lui prétait main forte à la vente et la dégustation des produits tandis que moi, leur mère, je me régalais à échanger autour de nos créations.
Nous proposons en fait des produits issus des cultures de Guilhem : agrumes, olives et PPAM (plantes à parfums, aromatiques et médicinales) BIO. Donc, concrètement, nous vendons de l’huile d’olive, de la pâte d’olive, des pâtes d’olive aromatisées, des confitures d’agrumes, des hydrolats, des bougies et même des kits pour faire son propre vin d’orange.
Alors je n’ai plus qu’à vous donner rendez-vous pour l’année prochaine à LA FETE DE L’ORANGER!